Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ



«Θα κάνουμε δικά μας τα εργοστάσια»

«"Βλέποντας ανήμποροι πως είμαστε / Νόμους ενάντιά μας χαλκεύετε / Δε σκύβουμε όμως άλλο το κεφάλι / Γιατί μας πρέπει η λευτεριά / Ξέροντας ότι στρέφετε ενάντιά μας / Τα φονικά σας όπλα, τα κανόνια / Χίλιες φορές ο θάνατος / Απ' τη μιζέρια την αιώνια / Βλέποντας πως γευόμαστε την πείνα / Δεν την μπορούμε άλλο την κλεψιά / Μακριά απ' τους φούρνους μας κρατάτε / Ασπρο ψωμί η πείνα μας ζητά / (...) Βλέποντας να υψώνετε παλάτια / και στέγη πουθενά για μας / Απόφαση να γίνουνε δικά μας! / Οι τρώγλες περίσσεψαν για μας / (...) Βλέποντας, να περισσεύει κάρβουνο / χωρίς φωτιά παγώνουμε εμείς / Απόφαση, το κάνουμε δικό μας / να ζεσταθεί το κόκαλό μας / (...) Βλέποντας πως καθόλου δεν μπορείτε / να δώστε μεροδούλι ανθρωπιάς / Θα κάνουμε δικά μας τα εργοστάσια / Είναι αρκετό αυτό για μας / (...) Βλέποντας πως η Κυβέρνηση αυτή / Τα όσα μας τάζει δεν τηρεί / Απόφαση να χτίσουμε καλή / Ζωή, που εμείς θα κυβερνάμε / Κι αφού η μόνη γλώσσα που ακούτε / Είναι η βουή των κανονιών μας / Τότε εμείς γυρνάμε καταπάνω σας / Των πυροβόλων μας τη μπούκα".

Το δικαίωμα στο συλλογικό προϊόν

(...) Πρώτη συνεδρίαση της Κομμούνας. Κόκκινες σημαίες. Συνεχίζουν να καρφώνουν στη διάρκεια της συνεδρίασης πλακάτ με τις επιγραφές: 1. Δικαίωμα στη ζωή. 2. Ατομική ελευθερία. 3. Ελευθερία της συνείδησης. 4. Ελευθερία του συνέρχεσθαι. 5. Ελευθερία του λόγου, του Τύπου και όλων των εκδηλώσεων της σκέψης. 6. Ελευθερία εκλογών στη διάρκεια των συνόδων (...) Σχολικά συσσίτια για τα παιδιά! Η μόρφωση αρχίζει από τη διατροφή: για να μάθεις καλά γράμματα πρέπει να μάθεις και να τρως! (...) "Επειδή ο σκοπός της ζωής είναι η ελεύθερη ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων μας, φυσικών, πνευματικών και ηθικών, η ιδιοκτησία δε θα είναι παρά το δικαίωμα που έχει κάθε άτομο να παίρνει μέρος σ' αυτή, ανάλογα με την εργασία του στο συλλογικό προϊόν της εργασίας όλων. Στα εργοστάσια και στα εργαστήρια θα οργανωθεί η κολεκτιβιστική εργασία". Τέτοια είναι, φίλοι, τα πρώτα διατάγματα: μπαίνουν αμέσως σε εφαρμογή. Κηρύσσω το άνοιγμα των εργασιών της πρώτης συνόδου της Κομμούνας του Παρισιού»  

(αποσπάσματα από το έργο του Μπ. Μπρεχτ «οι μέρες τής Κομμούνας» στο ένθετο Ιστορίας στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, που εμείς τ' αλιεύσαμε σήμερα 20-3-13 απ' τη δεύτερη σελίδα τού ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου