Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΑ ...ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

«Δυο δρόμοι τη χωρίζουνε την κοινωνία τούτη, και φέρνουν μαύρη συμφορά η φτώχεια και τα πλούτη. Της κοινωνίας η διαφορά φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά».

Από τη μια, ο πλούτος, που αυξήθηκε κατά 241 εκατομμύρια δολάρια στα χέρια των 100 πλουσιοτέρων του κόσμου.

Κι από την άλλη, οι 1,3 δισ. τόνοι φαγητού, που λείπουν απ' το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων (τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και αφορούν στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και η ποσότητα που πετιέται στα σκουπίδια είναι ίση με την τροφή που χρειάζονται 868 εκατομμύρια άνθρωποι που επίσημα κάθε βράδυ γέρνουν για ύπνο πεινασμένοι).

Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι άρπαγες, τα μονοπώλια, οι πλουτοκράτες, θα πειθαρχήσουν ποτέ σε νόμους που τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στους λαούς τον ιδρώτα που τους ήπιαν και το αίμα που τους ρούφηξαν; 

Πιστεύει κανείς ότι ο αρπαγμένος απ' τους καπιταλιστές πλούτος, θα ξαναγυρίσει στο λαϊκό τραπέζι, με άλλη κυβέρνηση, άλλες κυβερνήσεις, στα πλαίσια τού καπιταλισμού; 

Π.χ., στην Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια ζήσαμε: 
α) Bασιλευομένη ...δημοκρατία.
β) Φασιστική δικτατορία, (η γνωστή χούντα τού Παπαδόπουλου).
γ) εξιά" αστική ...δημοκρατία τής Νέας Δημοκρατίας.
δ) "Αριστερή" αστική ...δημοκρατία τού ΠΑΣΟΚ. 

Ζήσαμε λοιπόν όλες τις διαχειριστικές μορφές τού καπιταλισμού, από ...Δεξιά μέχρι ...Αριστερά.

Για πείτε μου, ποια απ' αυτές τις κυβερνήσεις διαχείρισης του καπιταλισμού δεν υπηρέτησε πιστά τούς καπιταλιστές και τον καπιταλισμό; ΚΑΜΙΑ. 

Γιατί;
Δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν;

Κι όποιοι καθίσουν στο εξής στα πρωθυπουργικά και υπουργικά έδρανα από ...Αριστερά (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ και δορυφόροι του), μέχρι ...Δεξιά (π.χ. ΝΔ και δορυφόροι),
είναι δυνατόν να μη συνεχίσουν να υπηρετούν πιστά τούς καπιταλιστές και τον καπιταλισμό; ΟΧΙ. 

Γιατί; 
Δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς, ή δεν θέλουν;

Οι απαντήσεις δικές σας.

(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

@@@@@@@@@@@@@@@@@

Κι ένα τελευταίο "εξαίσιο" παράδειγμα για να σας διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο στην απάντησή σας, είναι η ...Ξεφτιλίστα Λαγκάρντ...
  
                 Με μια λέξη: EΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ...
Σύμφωνα με τα προ κρίσης (και υποεκτιμημένα) στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2008, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι βίωναν σε όλο τον κόσμο την απόλυτη φτώχεια.
Ζούσαν, δηλαδή, με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.
*
Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στην παγκόσμια υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας ζούσαν 46,2 εκατομμύρια Αμερικανοί, πάνω από 52 εκατομμύρια ήταν ανασφάλιστοι χωρίς καμία πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, το ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ ζούσε σε συνθήκες ακραίας εξαθλίωσης.
*
Στην ατμομηχανή της Ευρώπης, στην ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, το ποσοστό των Γερμανών που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε στο 20% του πληθυσμού (πέντε μονάδες πάνω από τα ποσοστά του 2007), δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν μηνιαίως με λιγότερα από 450 ευρώ το μήνα.
Οσο για τους ανθρώπους που είχαν εισόδημα ύψους 930 ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από τους προηγούμενους, υπολογίστηκε ότι το 30% εξ αυτών αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν σε καθημερινή βάση ένα γεύμα.
*
Στο σύγχρονο «οικονομικό θαύμα», στη χώρα της κεντροαριστερής (ή μήπως και «αριστερής»;) διαχείρισης, στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 τουλάχιστον 16 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κατάσταση έσχατης ένδειας, ενώ σχεδόν διπλάσιος αριθμός, δηλαδή περί τα 40 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιστοιχούν σε πάνω από το 21% του πληθυσμού, διαβιώνει κάτω από το όριο φτώχειας που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σχεδόν διπλάσιο είναι το ποσοστό, δηλαδή ανέρχεται στο 40%, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που τελεί σε καθεστώς κοινωνικής περιθωριοποίησης.
***
Τα παραπάνω είναι η μία πλευρά του «όμορφου, ηθικού και αγγελικά πλασμένου» κόσμου μας. Του καπιταλιστικού κόσμου μας.
Η άλλη πλευρά, είναι αυτή που δημοσίευσε το πρακτορείο «Bloomberg» και η οποία αφορά στην εξέλιξη των περιουσιακών δεδομένων που αφορούν στους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Πρόκειται, φυσικά, για κεφαλαιοκράτες, για ζάπλουτους καπιταλιστές και για επιφανείς ολιγάρχες με ιδιαίτερη τάση στη... φιλανθρωπία.
Σύμφωνα με τη λίστα, λοιπόν, το 2012
οι 84 από αυτούς τους 100 πιο... δισεκατομμυριούχους από τους δισεκατομμυριούχους της Γης,
ευτύχησαν να δουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 241 δισ. δολάρια. Οσο για το συνολικό άθροισμα της περιουσίας που εμφανίζει αυτή η χούφτα των Κροίσων αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια...
*
Μια ακόμα επισήμανση:
Το άθροισμα των περιουσιών των 100 μεγαλοκαπιταλιστών υπερδισεκατομμυριούχων
(σ.σ.: περιουσία που μεγαλώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εν μέσω κρίσης για ολόκληρη την υπόλοιπη ανθρωπότητα - και λέγοντας «υπόλοιπη ανθρωπότητα» είναι σαφές πως υποθέτουμε ότι αυτοί οι τύποι συμπεριλαμβάνονται στην ανθρωπότητα...)
είναι σχεδόν ίσο με ολόκληρο το ΑΕΠ της Ιταλίας. Είναι σχεδόν ίσο με ολόκληρο το ΑΕΠ της Βραζιλίας.
Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ινδίας. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Αυστραλίας. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του Καναδά. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ρωσίας. Είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ισπανίας.
Και, φυσικά, είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων μαζί των χωρών της Αφρικής...
(Άρθρο τού Νίκου Μπογιόπουλου στο Ριζοσπάστη) 
    
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου