Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

…Σ’ ΑΡΕΣΕΙ KΥΡΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΩ;;;



Η γρια-Δέσπω κόβει δρόμο απ’ της Κατίνας το δίπατο να πάει στ’ ακροχώραφό της. Εκεί, παρόλα τα γεράματά της, διατηρεί έναν όμορφο μπαξέ, μη ορατό όμως απ’ το δρόμο. Περνάς και δεν ξέρεις πούθε σού ’ρχεται ’κείνη η μοσχοβολιά τού κόκκινου γαρύφαλλου!



Πέντε στρέμματα όλο κι όλο η περιουσία της και τα δούλευε πάντα μονάχη. Συγγενείς δεν είχε. Μόνο συντρόφους. Μήτε παιδιά πρόλαβε να κάμει, μήτε και ξαναπαντρεύτηκε. Χήρεψε δυο μερών νύφη, κι έπιασε τ’ άρματα. Ήταν τότε που οι γερμανοτσολιάδες, οι ταγματασφαλίτες, οι πολιτικοί πρόγονοι της φασιστοναζιστικής Χρυσής Αυγής και των ομοίων της, φορώντας τη μαύρη κουκούλα στη μούρη «δώσανε» τον άντρα της στους φασιστοναζίδες ιμπεριαλιστές Γερμανούς κατακτητές. Τον κρέμασαν στην πλατεία τού χωριού μαζί μ’ άλλους λεβέντες πατριώτες. Όλοι τους 17-25 χρονών παλικάρια…
Τ’ όπλο δεν τ’ άφησε απ’ το χέρι της μέχρι που ο τιμημένος ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Ελλάδα. Ταχιά δε, το ξανάπιασε σα μαχήτρια του διπλοτιμημένου ΔΣΕ.
Φυλακές κι εξορίες μετά, για την άγια προσφορά της σε τούτον τον τόπο…
Τέλος πάντων, κάποτε λευτερώθηκε και ξαναγύρισε στο χωριό της.
Η Κατίνα τότε ήταν ακόμη παιδούλα. Απ’ τα λίγα καλοταϊσμένα παιδόπουλα τού κάμπου. Σαν έβλεπε τη Δέσπω, τό ’βαζε στα πόδια κλαίγοντας. Ήξερε απ’ τους γονείς της πως ήταν …κομμουνίστρια. Επικίνδυνη! Το γιατί, δεν της το ξηγάγανε. Το «επικίνδυνη» έφτανε.
Τα χρόνια περάσαν κι η Δέσπω κέρδισε την εκτίμησή της. Τη συνείδησή της όμως, όχι. Πολλά τα λεφτά που κονόμησε ο φτωχοδιάβολος μαυραγορίτης πατέρας της στην κατοχή…  Πενήντα ελιές είχε μόνο και βρέθηκε με δίπατο και πολλά χωράφια.
-Οι αλήτες! Τα λαμόγια! Οι κλέφτες!, ούρλιαζε η Κατίνα ανοίγοντας τ’ αμάξι της.
-Τι σκούζεις ορή; την πλησιάζει η γρια-Δέσπω.
-Τίποτα δε θα μας αφήσουνε πια! Κλέφτεεεεες!!! συνεχίζει το σκούξιμο.
-Ορή, για ηρέμησε, μην πάθεις τίποτα. Δεν είσαι παιδούλα πια. Τα πενήντα έπιασες κι έχεις πρόβλημα και με την καρδιά, στρώνεται στο πεζούλι η γρια-Δέσπω και την τραβά κοντά της.
-Άσε με, για δεν αντέχω άλλο. Μας βάλαν από κάτωωωωω!!! Μειώσανε τη σύνταξη του άντρα μου και το μισθό τού γιου μου στο δημόσιο. Τώρα τον απολύουν κιόλας! Ξεπαστρέψανε και το μαγαζί τής κόρης μου με τους φόρους! Πληρώνουμε κι αβέρτα χαράτσια για τα σπίτια μας! Όσο για τα χωράφια μας, τι να τα κάνουμε πια; Μας φάγαν οι εισαγωγές! Κλέφτεεεεεες!!!
-Στά ’λεγα κυρά μου χρόνια και χρόνια. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, με Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, κι αυτούς προσκύναγες κληρονομικά απ’ τον πατέρα σου… Άντε, έστω και τώρα ξύπνα!
-Το βιολί σου εσύ! Στον κομμουνισμό το μυαλό σου! Ρε, πάρτο χαμπάρι! Δεν φταίει ο καπιταλισμός! Μια χαρά περιουσία κατάφερε κι έκανε ο πατέρας μου! Μια χαρά είχαμε βολευτεί κι εγώ και τα παιδιά μου μέχρι χτες!
-Αμ τώρα έχει ανάγκη ο καπιταλισμός να τα πάρει όλα πίσω, ακόμη και τις ζωές μας!!!, αγριεύει με τη βλακεία της και τον ατομικισμό της η γρια-Δέσπω.
-Ξανά το βιολί σου εσύ! Ρε, σου λέω, μας βάλανε από κάτωωωωωω!!!
-Ε, άμα δε σ’ αρέσει κυρά μου από κάτω, ΣΗΚΩ!!! την παρατά σύξυλη η γρια-Δέσπω και τραβά για τον ανθισμένο μπαξέ της που δε χόρταινε να βλέπει!!!
Βάλθηκε να μετρά πάλι τα κόκκινα γαρούφαλλα που ορθωνόντουσαν ίσα πάνω.
Ούτε ένα λιγότερο απ’ τα ψες, ούτε ένα περισσότερο. Ακριβώς 902!!! 
ΚΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ   
(www.902.gr) 

Δια χειρός συγγραφέως Καλής Γκέλμπεση

 



7 σχόλια:

  1. Γεια σας και καλορίζικο

    Αχ Αχ...Η κυρά Κατίνα δεν θέλει να είναι αποκάτω, ας είναι άλλοι απο κάτω...Τους απο πάνω πάντως δεν θέλει να τους κουνήσει απο την θέση τους. Καλά ζεσταινόταν εκεί στην μέση που ήτανε. Τώρα που η οικοδομή θα έχει μόνο ρετιρέ και υπόγειο..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ντίνα! Σ' ευχαριστούμε για τις ευχές σου και χαιρόμαστε που πέρασες να μας δεις.

      Καλά ε;! Το θέτεις εξαιρετικά στοχευμένα το θέμα!
      Κυριολεκτικά συμπλρώνεις το μικρό μου διήγημα, που το σκάρωσα σε χρόνο ρεκόρ το μεσημέρι.

      Κι επειδή λοιπόν δεν το επιμελήθηκα σχεδόν καθόλου μετά, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι να κάνουν συμπληρώσεις όπως εσύ.

      Νά 'σαι καλά

      ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς, είναι πολλές οι "Κατίνες" που ακόμα και σήμερα δε λένε να καταλάβουν τι φταίει, και τα ρίχνουν είτε στους κλέφτες πολιτικούς, είτε στις τράπεζες κλπ. Πρέπει να οπλιστούμε με πολλή υπομονή για να μην απογοητευόμαστε όπως η κυρά Δέσπω.

    Υ.Γ: Αν μπορείτε βάλτε κανα πλαίσιο εγγραφής μελών να μπορούμε να σας παρακολουθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΩΧ... Ή εγώ δεν αποδίδω σωστά την ψυχολογία τής αλύγιστης γριάς Δέσκπως, ή εσύ δεν το κατάλαβες σωστά.

      Όσο για το πλαίσιο εγγραφής, δική μας παράλειψη και σ' ευχαριστούμε που το εντόπισες. Σύντομα θα συμμορφωθούμε και σ' αυτό.

      Νά 'σαι καλά.

      ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

      Διαγραφή
    2. Άμεση ανταπόκριση στο αίτημα, ευχαριστώ!
      Όσο για την κυρά Δέσπω, ίσως να το παρερμήνευσα, αλλά εγώ την "είδα" κάπως αγανακτισμένη με την αμετανόητη Κατίνα, όταν "της είπε "σήκω", και την παράτησε σύξυλη", κάτι που βέβαια θεωρώ δικαιολογημένο εν μέρει... Πόση υπομονή μπορείς να έχεις με τους αμετανόητους;;; Όση χρειαστεί θα μου πεις όμως, και θα 'χεις δίκιο!

      Διαγραφή
  3. 'Ετσι είναι Σεβέκ, δυστυχώς είναι πολλές οι "Κατίνες" αλλά τη δουλειά μας εμείς, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι καμιά κουβέντα μας δεν πάει χαμένη.

    Υ.Γ. Η επιθυμία σου διαταγή μας, μπήκε και το πλαίσιο εγγραφής μελών... περάστε κόσμε!!!

    Proletarian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Proletarian. Δεν είχα προσέξει το σχόλιό σου, μήτε πως έκανες αυτό που σωστά επισημαίνει ο Σεβέκ.

      Τα λέμε μικρή.

      ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

      Διαγραφή